Een hofdame van de Engelse Koningin wordt in verband gebracht met het creëren van het thee ritueel; Anna Maria Stanhope, de 7e hertogin van Bedford.
Volgens de legende, was in de jaren 1840, Anna te hongerig om te wachten tot het diner wat om 20:30 geserveerd zou worden. Ze had de dienstmeid gevraagd om een kleine maaltijd die bestond uit brood met boter en kleine hapjes zoals; koekjes, cakes en andere lekkernijen. Deze lekkernijen werden vervolgens naar haar boudoir gebracht. Anna begon uitnodigingen te sturen naar haar vriendinnen en nodigde hen uit in haar kamer om de lekkernijen met haar te delen.
De Engelse koningin hoorde van deze activiteit van Anna en kon het zeer waarderen. In de late jaren 1840 verzorgde de koningin dagelijks, ‘fancy dress’ theekransjes. Welke altijd eindigde vóór 19:00, om de genodigden de tijd te geven zich klaar te maken voor het diner wat om 21 uur plaats vond.
Deze vrijetijdsbesteding voor de rijken werd snel overgenomen door de arbeidersklasse die de avondmaaltijd verving door de “familie thee”. Meestal te wijten aan de etiquette van de dag, werd het diner niet geserveerd voor 20:00, en zodra het dagelijkse werk klaar was om 17:00, werd er een “meat tea” of “high tea“ geserveerd. Later verviel de 21:00 maaltijd en werd de thee-maaltijd het diner. Thee bij de maaltijd maakte het plezieriger om het typische zachte voedsel consumeren wat naast de thee werd geserveerd.
Tijdens het Victoriaanse tijdperk, werd de ‘afternoon tea’ wederom een tijdverdrijf van de rijken.
Kleden voor de gelegenheid?
Wist je dat er zelfs een speciale Tea Gown bestaat? Dames droegen de Tea Gown (nu een thee jurk; een vrouwelijke jurk welke werd gedragen door socialites uit de UK) speciaal voor afternoon tea.
De ‘teagie’ zoals het in de volksmond bekend was, was een jurk gemaakt geschikt voor de dame. Deze ‘teagie’ was er in verschillende uitvoeringen; frumpy of koket. Het was een losse, comfortabele, sjieke jurk maar het was niet nodig een korset te dragen, zoals in veel jurken van die tijd wél nodig was. Waarschijnlijk is deze jurk wel de basis van de peignoir.
Vanwege het enthousiasme van de Koningin voor de ‘afternoon tea’, zijn er een groot aantal tea blends die een relatie lijken te hebben met de voorkeur van de Koningin. Daarnaast werden theekoppen en schotels ontworpen met koninklijke patronen. Er werden zelfs sieraden ontworpen, geïnspireerd op wat men droeg tijdens deze periode.
Voor een dosis van koningin Victoria, is de film ‘The Young Victoria’, met in de hoofdrol Emily Blunt, een absolute aanrader.